lördag 25 april 2009

Skarpt läge

För att klara av sorgen kapslar vi in oss i en bubbla, en skir tunn bubbla, som en såpbubbla. Där inne fortsätter livet, vi sover, äter, är, skrattar. Vi tränar agility. Sorgen är med men på ett mjukt kärleksfullt sätt. Minnena är positiva. Vi minns till exempel Davids robotdans som han alltid gjorde till ett visst reklaminslag på TV. Vi minns hur han fick unga läkare att rodna när han krasst sade:

”Usch, vilken andedräkt du har. Det får du tänka på nästa gång du undersöker någon.”

Men ett litet ord, en bild, en tanke kan spräcka den tunna bubblan. Verkligen blir brutal och naken. Vi ser Davids stora lidande, hans smärta, hans ångest, Vi ser att han inte vill vara död. David hade bråttom till världen. Efter tio minuter på BB, två krystvärkar, slog han sig ut i världen med handen före och knuten näve. Han besegrade döden flera gånger. Hans sista kamp varade i många långa veckor.

När bubblan spricker förstår vi att framtiden inte längre finns kvar.

Häromdagen sade mattes chef: ”Yttrandet måste vara klart på tisdag. Det är skarpt läge nu.”

Poff! Bubblan sprack.

Ur dagboken, januari 2007
CRP:t är fortfarande långt över 300. Förutom toxisk kolit har David nu blodförgiftning och lunginflammation. Fem antibiotikasorter, neupogen som ska piska på benmärgen, vätske- och näringsdropp, febernedsättande, morfin, blod, trombocyter, plasma. Inte ens en tillstymmelse till vita blodkroppar.

Jag vågar inte somna, inte gå på toaletten. Davids kropp är nära att gå under. Dr F sade alldeles nyss:

”Vi kan inte göra mer.
Det är bara att vänta, en nervpirrande väntan.
Det är skarpt läge nu.”

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att kapsla in sin sorg i en bubbla är väl egentligen det enda sättet man kan överleva på? Så får smärtan komma över en lite i taget när bubblan spricker och sedan... locket på igen ett tag till. Vi har inte upplevt riktigt så svåra saker som ni har, men inte jättelångt ifrån. Känner igen mig i mycket av det du skriver.

Kram från Erika

Ps. Apropå Sirs förnämliga pudelöron så vet jag ett receptfritt öronjox som har fungerat finfint på Tilda (ett jox man kan använda till exempel när man misstänker att en infektion är på gång, eller då och då i förebyggande syfte - tror dock ej på att rota för mycket i känsliga öron). Om du vill kan jag skicka en flaska till dig som du kan prova. Jag köper dem av min "hundguru". Kanske kan Leone förmedla min mailadress eller telefon i så fall så att vi får kontakt.

Leone sa...

OJ, bubblor kan vara bra, men att orka utanför bubblan är bra också.. det kommer längre fram, långt längre fram så upptäcker ni att bubblan spruckit utan att det gjorde ont.

Kramar i massor från oss i Skogås

Ingela sa...

Ja du Lotta,Keep on Fighting!
Jättefin bok!!
Eller vad säger man...jättefin!! Det är ju fruktansvärt att den kommit till,att eran verklighet är som den är.Men du förstår vad jag menar!

Kraaaaam från ett soligt Norberg,där bubblan också lätt spricker än i dag.Liiite längre mellan gångerna är det.Sorgen och lyckan klarar idag av att gå paralellt!

Anonym sa...

Kramar

Majsan