torsdag 2 april 2009

Hur är din förmåga att fatta beslut?

Matte var på anställningsintervju. En fråga var: Hur är din förmåga att fatta beslut? Tidigare hade svaret blivit: ”Jag har inga problem med att fatta beslut.” Men nu kan hon inte svara lika säkert. Du vet aldrig vilka beslut livet tvingar dig att ta.

"Kan du berätta om det svåraste beslut du fattat?"

Ja, vilket var svårast?

Att avbryta vår lilla husses cytostatikabehandling? Att i hans livs slutskede sätta in en smärtlindrande medicin som kunde ge hjärtstopp?

Sommaren 2007 stod det klart att ytterligare ett försök att operera vår lilla husse hade misslyckats och att varken cytostatika eller strålning bet på tumören. Hans journal skickades till Tyskland för en second opinion. Läkarna där sade att det enda som skulle kunna rädda David var en radikal operation där bland annat hans bäcken, vänster höft och ben, en bit av ryggraden och flera inre organ skulle opereras bort. Akademiska sjukhuset sade nej eftersom det ansåg att operationen skulle innebära en oetisk stympning. Operationen gav heller inga garantier eftersom det kunde finnas cancerceller i andra organ. Karolinska sjukhuset sade ja.

Beslutet var vårt.

”Nej, jag kan inte berätta om mitt svåraste beslut. Jag har tvingats till beslut som ingen människa ska behöva ta. Och som ingen riktigt kan förstå grymheten i. Jag måste leva med de besluten i hela mitt liv, dag och natt, varje sekund, och jag får aldrig veta om jag gjorde rätt.”

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig fattat så svåra beslut som din matte har måst göra. Men några beslut i livet har varit svårare än andra, beslut som påverkat andra och skapat mycket sorg. Och de svåraste besluten är ofta av karaktären att vilket beslut man än fattar får man aldrig veta om det var rätt eller fel. Men man måste tänka att man fattar beslut så gott man kan utifrån förutsättningarna /Anna-Carin i Boden

Lena sa...

TAck för dina tankar, jag tar de till mig och det känns skönt att veta att man inte blir heltokig, så känns det just nu. kram och ha en trevlig vår helg...

Ingela sa...

ÖVERMÄNSKLIGT......
Har inga ord....
((((((((((((Kram)))))))))))))

mammanonna sa...

Vill skriva något stödjande men klarar inte av det. Du har all min medkänsla!