tisdag 14 april 2009

Skäms Håbo kommun! Och Enköping!


Ikväll tänder vi ett ljus för Victor, 1,5 år, som i morse somnade in på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Föräldrarnas kamp för att han skulle få tillbringa sin sista tid hemma var förgäves. Lilla lilla pojke.

Jag blir så arg!

I Uppsala län kan alla över 18 år få avancerad hemsjukvård i livets slutskede. I vissa kommuner gäller det även barn. Men inte i Håbo kommun. Inte heller i Enköping. Varför har inte barnen samma rättigheter som de vuxna? Varför?

Det rör sig om för få barn per år för att det ska vara försvarbart med en sådan organisation, säger de.

De som tycker så skulle ha tillbringat en natt med oss under Davids sista månader.

David ville absolut inte till sjukhuset . Han blev hysterisk bara vid tanken på att åka dit. Vi lovade att han skulle få vara hemma. Vi slet dag och natt för att smärtlindra, tvätta, mata, trösta, lugna. Samtidigt var vi så rädda för att situationen skulle bli sådan att vi inte hade något annat val än att bryta löftet.

Det fungerade på något jäkla sätt. David kunde vara hemma sin sista tid. Men han hade behövt en mamma som kunnat ägna sig åt att bara vara mamma.

3 kommentarer:

Erika sa...

Hade ingen aning om att den typen av hemjukvård inte innefattar barn i vissa kommuner. Så fruktansvärt upprörande. Kram.

Jessica(Ryans mamma) sa...

Ja det är riktigt sjukt att barn inte har samma rätt som vuxna att få dö hemma i hemmets trygga vrå!
Tyvärr är det ju så att det inte bara är vuxna som drabbas av allvarliga sjukdomar!
Nej dem borde seriöst ändra dem reglerna, detta ska inte behöva drabba nån mer.
Ja man ska ha rätten att få vara bara förälder och inte behöva vara sjuksköterska med.
Kram från en upprörd jessica i Skåne

Anonym sa...

Här är en till som inte hade en aning om att det var så illa ställt. Jag i min enfald trodde att hemsjukvården gällde för alla tills jag hörde på radio om detta.

Majsan