tisdag 11 maj 2010

Lisa för själenNågon mindre trädgårdsintresserad än matte får man leta efter. Eller rättare sagt, fick leta efter.

Varje gång vi kommer hem går vi en runda i trädgården, tittar vad som hänt det senaste dygnet, plockar lite här och lite där. Sedan går vi in och äter mat, byter om och går ut igen. Plockar, krattar, klipper. Som yoga för kroppen och meditation för själen.

Matte har dock ingen aning om vad det är tänkt att man ska göra i en trädgård eller vilka växter hon tuktar.

Boken "Hjälp, jag har fått en trädgård", ligger uppslagen för jämnan på köksbordet.

Ibland kommer någon besökare och säger: "Oj vilka fina irisar!", "Vilket stort kastanjeträd!" eller "Härlig lavendel!". Då smyger matte in och skriver upp det i boken. "Kastanjeträd i mitten av rundeln", "lavendel runt grönsakslandet". Hon har blivit en mästare på att få folk att tala om vad blommor och blad heter utan att avslöja sin okunskap.

Men egentligen, åt fanders med Linné. Vi tycker om växterna vad de än har för namn, vilken art eller sort de än tillhör. Det viktiga är att få vandra runt bland dem, följa dem, dofta, sätta sig och titta på dem, låta tankar fara in och ut. Vi klipper bort gamla växter som aldrig kan blomma igen och ger plats för nya. Precis som det ska vara.

5 kommentarer:

Erika sa...

Ha! Just så föreställer jag mig själv att kunna bli. Trädgårdsintresserad alltså. Just nu är täppan liten och inte mycket att göra med (och inte kan man ta med sig Lill-Hussen ut och göra någon vettig ansning samtidigt). Men en större som var inhägnad skulle nog inbjuda till uppryckning... Jag när en liten dröm att flytta ut på landet om fem år kanske? Under tiden ska jag läsa och lära av er :). Kram och lycka till imorgon!!!

Anna sa...

Klart att ni trivs i den där trädgården utan att veta namnen på växterna! Den ser ju jättefin ut ju.

Ingela sa...

Åh,vad skönt!!
Att du känner så.

Varför tror du jag stänger grinden om mej här hemma för..*ler*
Det är återhämtning på hög nivå.

Med denna underbara trädgård,med närhet till skog så har du de bästa förutsättningarna.

Kram och trevlig helg,hoppas solen skiner på er och alla växter,vilka de nu än är!!*skratt*

Anonym sa...

Med en ny trädgård är det alltid spännande att få se vad som dyker upp, och det bästa med att inte veta vad det är, det är att man kan njuta av växter som senare visar sig vara ogräs.

Hoppas OP går bra.

Kram
/Majsan

Nelsson sa...

Min matte är grön av avundsjuka över detta som verkar vara en härlig oas. Vi gör en liknande runda som ni när vi kommer hem, ja, jag tror matte hinner fler än en runda... Hon drömmer om en trädgård utan ogräs, där dammen är en damm och inte en hoptryckt pöl med en rabatt i kanten...