lördag 1 augusti 2009

Semester och lästips


Semester!
Drutt ska kureras och jag ska ... FOSTRAS! Jag måste minsann sluta knycka saker. Jag måste minsann komma på alla inkallningar. Dessutom ska jag träna agility som Drutts stand-in. Snälla ni, ge matte lite lästips så hon håller sig lugn!

Om ni delar med er av era lästips hämtar jag några ur mattes läsdagbok:

Den utstötte av Sadie Jones, en hyllad debutroman som verkligen lever upp till sitt rykte. Den handlar om lille underbara Lewis som är med om ett stort trauma men inte får det stöd han behöver. Istället blir han missuppfattad och förskjuten. Men det är en fantastisk kille med en obändig styrka. I Svenska Dagbladets recension av Den utstötte skrivs att boken visar hur man skapar ett monster men det tycker jag är fel. Lewis är aldrig ett monster. Däremot är jag mer tveksam beträffande Kevin i boken Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver. Kevin mördar flera av sina klasskamrater i en s.k. skolmassaker och boken beskriver hans mammas tankar. Den är mycket finare att läsa än vad man kan tro. Vill man ha lite lättare läsning kan man istället läsa Lionel Shrivers senaste bok Dagen efter. Omslaget för tankarna till tantsnusk men låt er inte luras av det.

När jag ändå är i farten måste jag nämna några böcker som i alla fall kunde få min matte att glömma allt vad hundträning är:

Sorgesång av Siri Hustvedt och Mannen i mörkret av Paul Auster.
Försoning av Ian McEwan och Mot fyren av Virginia Woolf.
Och ... nej, jag kan hålla på länge.

Som sagt, dela med er av era lästips! Allt mottas med stor tacksamhet! Alla ämnen är intressanta. Vilken är er bästa sommarbok?

Själv ska jag kasta mig över Hypnotisören. Jag måste se om det är jag som är Lars Kepler. Tänk er rubrikerna:

Lars Kepler - en pudel! Sir Edison träder fram!

Matte tror att det är Bengt Ohlsson som skrivit Hypnotisören så vad förvånad hon skulle bli om pengar började rasa in efter denna superhypade (nytt modeord i Kepler-debatten) bok.

9 kommentarer:

Anna o hundarna sa...

Livet - en bruksanvisning av G. Perec
Strändernas svall - E. Johnson och gärna Odysséen (Homeros) samtidigt
Allting av Helena Poloni (myspys)
Bob Hansons poesi
Alla möjliga noveller av A. Tjechov.
Men Edison - det är KUL att träna!

Anonym sa...

Matte är imponerad över alla boktitlar. Själv hänger hon mest över kläd- och möbelkataloger om hon inte förkovrar sig i hunduppfostran. Men hon drar sig till minnes en mycket bra bok i genren historisk roman (sent 1800-tal, London, Burma): Pianostämmaren, debutbok av Daniel Mason.
Hälsar Nelsson

Erika sa...

Mina tre senaste lästa är:

Shantaram av Gregory David Roberts. Vet inte om den bara finns på engelska (köpte den som pocket i London). Helt fantastisk bok!! En skönlitterär självbiografi om en förrymd fånge från Australien som flyr till Bombay och hans osannolika "äventyr" där på 80-talet som slumdoktor, maffiaunderdog och vapensmugglare till Afghanistan. Förutom den gastkramande historien är det många existensiella frågor som bara glider med på ett bananskal. Helt förunderlig tegelsten!

Revolutionary Road av Richard Yates (har ännu inte sett filmen). Först tänkte jag att den var allt för bottenlöst deprimerande, men kom över det och tyckte att det var en fascinerande historia i all sin dysterhet :).

Nu läser jag Teacher man av Frank McCourt. Ängeln på sjunde trappsteget är kanske favoriten av honom. Den här handlar om hans liv som lärare i New York och den är både välskriven och kul att läsa om man intresserar sig lite för pedagogik.

Ja, jag lugnar mig där :). I hundläsningsväg har du säkert massor med bra egen litteratur. Själv har jag inte läst Kontaktkontraktet (Jag = en skam för hundägarsläktet) så den står på tur. Skulle ni få för er att träna lydnadslydnad är Med Sikte på tian den apppsoluta favvisen (fast min träningskompis Veronique funderar på att skriva en konkurrerande bok: Med sikte på åttan :)!).

Kram.

anna o hundarna sa...

Just ja, Shantaram måste jag också rekommendera. Den finns på svenska, i pocket till och med och är otroligt bra. Man blir alldeles insugen i den där världen! Och så förstås Allt är upplyst av J. Safron Foer (eller nåt!) - oerhört bra!

Majsan sa...

Jag har blivit riktigt usel på att läsa böcker för tvåbeningar, tragglar med Orhan Pamuk som aldrig vill ta slut. Så honom rekomenderar jag inte. Annars är det Kontaktkontraktet och Börjessons Valpbok som läses just nu. Den senaste bra boken jag läst som jag nu kommer på är En geishas memoarer.

Lotta sa...

Vilka bra boktips! Jag har läst Odysséen, Pianostämmaren, Revolutionary Road, mycket av Orhan Pamuk och Allt är upplyst. Alla faktiskt riktigt bra. Orhan Pamuk kan bli sövande, bäst är Snö. Revolutionary Road läste jag alldeles nyss och kunde knappt andas. Mycket bra. Jag har inte sett filmen.

Annars är det bara att börja beta av listan. Shantaram är beställd. (rea inbunden 69 kr)

Safran Foer har en sambo som heter Nicole Krauss. Hon har skrivit Kärlekens historia. Riktigt bra.

Tar gärna emot fler tips!

Kram till alla

Gunn sa...

EFIT - Ett Foto I Timmen.
Man fotar från det man vaknar och tills man går o lägger sig under en dag - exakt (nåja, så exakt som möjligt) en gång/timme.
Ett boktips...lite knäppt att tipsa om en bok jag själv inte läst - men recention fanns i senaste Brukshunden och jag bara kände att den måste jag läsa:
Berättelsen om Edgar/David Wroblewski

Ingela sa...

Oj ,vad du får läsa Lotta!
Många tips strömmar in ser jag. Jag har också läst massor denna sommar,det är bra avkoppling för hjärnan som i bland drar iväg i jobbiga tankar...
Hoppas att ni haft det skapligt bra,och att den lilla sjuklingen blir bra snart!
Är semestern slut,eller tajmade du det fiiina vädret?
INorberg har vi nu kört igång igen efter ledighet,men det känns gött att få ha haft flera veckor på raken...
Kram till er alla!
Ingela
hälsa

Majsan sa...

Nu har vi hämtat paketet! Tack, Tack.