fredag 13 mars 2009

Vem är Mikael Persbrandt?

Min stora dag är en organisation som infriar svårt sjuka barns önskedrömmar. Det kan handla om allt möjligt, åka isbrytare, mjölka en ko, träffa en kändis, få en hund. Sjukhuset väljer ut de barn som ska komma i fråga.

Davids dröm var att bli filmregissör och spelkonstruktör (och läkare och FN:s generalsekreterare). Min stora dag hade ordnat så att David skulle få åka till London och vara med på en filminspelning med regissören Danny Boyle som tidigare gjort bland annat ”The Beach”. Tyvärr hann David bli så dålig att vi insåg att han inte skulle orka med resan. En kväll i november 2007 ringde Louise från Min stora dag. Hon sade att Mikael Persbrandt hade hört talas om David och gärna ville ta hand om honom under en inspelningsdag i Gamla Stan i Stockholm istället. Vi pratade med David:

”David, Mikael Persbrandt vill ta med dig på en filminspelning!”

Agnes jublade och hoppade jämfota bredvid. Persbrandt, eller Gunvald Larsson rättare sagt, är en av hennes stora idoler. (Det ska hon nog inte säga högt om hon söker till polisskolan.)

”Vem är Mikael Persbrandt?” frågade David.

Agnes suckade högt.

”Det är han som spelar Gunvald Larsson i Beck-filmerna!”

”Jag hatar svenska polisfilmer. De är helt värdelösa. Någon sådan filminspelning vill jag inte gå på!”

Då var Agnes i upplösningstillstånd: ”Snälla, snälla, snälla David!”

”Aldrig!!!”

Nåja, på Min stora dags hemsida såg jag att Persbrant till sist fått uppfylla en önskedröm. Men stackars Agnes har inte hämtat sig än från när hon nästan fick träffa Gunvald Larsson.

Davids stora dag blev - efter hans förslag - istället på spelutvecklingsföretaget Dice i Stockholm. Där fick han bland annat spela de då inte utgivna ”Battlefield Bad Company” och ”Mirror’s Edge” tillsammans med testkörare från hela världen. David var så glad och lycklig. Som avskedspresent fick han dessutom en XBox 360-konsoll, massor av spel och andra produkter. När han gick ut från Dice för att åka limousine hem till Enköping kastade han sig om halsen på Louise från Min stora dag och sade: ”Jag älskar mitt liv.”

Dagen på Dice blev Davids sista utflykt.

Efter Davids död fick vi ett brev från Dice:
”David berörde våra hjärtan och spred en stor glädje runt omkring sig.
Det betydde mycket för oss att ha honom på besök.
Vi har startat ett samarbete med Min stora dag, med David som inspirationskälla.
Våra tankar går till er
Många kramar”

På Min stora dags hemsida såg jag att Dice har hållit sitt ord. Hurra för dem!

Visst är det fantastiskt att det finns organisationer som vill skapa glädje när livet är svårt, såsom Min stora dag och Nalles resa?

Undrar vad jag skulle göra om jag fick en önskedag. Korvgrillning på en egen ö med alla mina hundvänner och Tobias, kanske? Drutt skulle nog vilja ha en mysdag på tu man hand med matte. Vad skulle ni göra?

Foton: Dice den 16 november 2007, tagna av Louise på Min stora dag

6 kommentarer:

Ingela sa...

Ja...tänk vad många människor David berört..Vilken kille,man blir alldeles mållös.Och ni med...OTROLIGA är ni ALLIHOPA..Kraaam!!!!!/Ingela

Jessica(Ryans mamma) sa...

Oj fick tårar i ögonen när jag läste ditt inlägg. Vilken upplevelse för David, synd bara att det blev hans sista här på jorden. Underbart att läsa att dem hållt sitt ord och fortsatt samarbeta med Min stora dag, denna fantastiska organisation!

Erika sa...

"Min stora dag" är jättebra! Vilken fullträff det måste ha varit för David. Och kul att han nobbade Persbrandt. David lät sig uppenbarligen inte imponeras hur som helst :). Våran lilla pojke fick faktiskt en skidresa av "Min stora dag", men var då för dålig för att kunna åka (nu är han lite piggare, men det är fortfarande inget läge för sådana eskapader). Kram från oss!

Ps. Jag har tittat på hemsidan där Edison ska utbildas. Det verkar vara en UTMÄRKT utbildning. Ska bli kul att följa i bloggen! Såg att de ordnar intressanta föreläsningar också.

Lena sa...

Ja en så otroligt fin stiftelse, vår Josefine fick vara med delfinerna en dag i kolmården(bakom kulisserna) så fantastiskt, sen kom nanne grönvall och hälsade på när Josefine var inlagt på Huddinge.....en sån fin organisation, och glad att vår ängla skatt hann uppleva sin dag...var tvungen att dra lite på munnen när jag läste din historia, hur det kan bli:) kram

mammanonna sa...

Det är häftigt att en sån stiftelse funkar. Och att de faktiskt når så många barn som behöver det! Lojsan ska på en lägerhelg i Jukkasjärvi om ett par veckor. (Besöket på Esrange lockar mest...). Sen är hon påtänkt för en egen dag, även om det enda hon egentligen vill är att bli frisk. Men hon funderar på en kurs med Maggie eller en språkresa. (att gå på Bröllopet nästa sommar skulle också vara kul!)
Maggie hälsar till Sir Edison att klickerträning är duper!

Anonym sa...

Kramar från oss

Majsan o Puzzel Jr