onsdag 21 januari 2009

Dr Jekyll och mr Hyde


K-J läser till läkare i Uppsala. Just nu håller de på och hälsar de nya studenterna välkomna, den s.k. nollningen. Bland de nya finns en person med hemliga personuppgifter. Det går rykten på skolan om att det är en man som är dömd för ett brutalt mord 1999. Universitetet kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Hur som helst får detta alla studerande att må mycket dåligt. Läkarprogrammet bygger på ett nära samarbete mellan de studerande. De jobbar probleminriktat och alltid i grupper. De träffas ofta hemma hos varandra och umgås även på fritiden. Nollningen blir nu olustig och förstörs även av massmedias bevakning. En morddömd person kan inte få läkarlegitimation och han får inte delta i den kliniska delen av utbildningen, dvs. han får inte ha någon patientkontakt, men han har rätt att studera.

Det är en svår fråga. Har man rätt att lägga sitt förflutna bakom sig när straffet är avtjänat? Gäller det i så fall alla brott, även brutala avrättningar som skett enbart på grund av någons åsikter?

Jag vet bara en sak. För några år sedan höll en kompis till mig, en bichon frisé, på att bli ihjälbiten i hundlekparken av en större hund som inte kunde läsa några signaler och var helt asocial. Om den hunden dyker upp på min rallylydnadskurs, som startar den 2 februari, är all glädje förstörd. Då jag tar mitt pick och pack, dvs, Drutt, matte och mattematte, och åker hem.

Förresten, K-J kallar mig och Drutt för dr Jekyll och mr Hyde. Gissa vem som är vem!

3 kommentarer:

Erika sa...

Det verkar vansinnigt att man tar in studenter som sedan inte kan jobba som läkare. Vilken kostnad till ingen nytta liksom.

Anonym sa...

Min matte håller med. Hon har också pluggat i Uppsala och känner till en del om nå´t som liknar det där. Och vem ÄR förresten dr Jekyll och mr Hyde av er två. Undrar Nelsson.

Dr Drutt sa...

Hej Nelsson. Jag vill bara säga att det än så länge bara är jag som är doktorn i familjen!