tisdag 17 maj 2011

Pudeln i ett nötskalDrutt och mattematte är kränkta och ursinniga. Hets mot hundgrupp, skriker de. Hets mot hundgruppsmattar! Missbruk av yttrandefriheten!

Tillsammans sliter de ut sida efter sida i boken och spottar fräsande ut ord som "inskränkta pensionärer" och "intetsägande ögonhålor".

Jag och matte tar saken med ro. Vi vet att vi är levande bevis på motsatsen. Eller hur? Läs och döm själva.

Ur Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Pudlar är som bekant sådana där krullhåriga hundar som ägs av inskränkta pensionärer, mycket ensamma och ömhetstörstande damer eller portvaktsfruar som sitter och ugglar i sina murriga lägenheter. Pudlar kan vara svarta eller aprikosfärgade. De aprikosfärgade är odrägligare än de svarta, som inte luktar lika gott. Alla pudlar stormskäller för minsta småsak, men särskilt när det inte händer något. Stelbent trippar de efter sin husse eller matte utan att röra på resten av den korvliknande kroppen. Framför allt har de små svarta, stickande ögon i intetsägande ögonhålor. Pudlar är fula och dumma, underdåniga och självgoda. Det är pudeln i ett nötskal.

5 kommentarer:

Erika sa...

Den boken hade jag ju tänkt att läsa. Och nu blir jag ännu mer motiverad :D! Snacka om manisk sågning.

Majsan sa...

*asg* Stackars Muriel, hon fick nog aldrig en egen pudel som barn, hur gärna hon än ville. ;o)

Anna o hundarna sa...

Och jag som precis, och litet motvilligt, har kommit till motsatt åsikt - många många borde ha skaffat pudel i stället för annat djur!

Anonym sa...

Vi som har, vi vet... vad resten av världen går miste om. Och än är jag inte pensionär, bara "tant med pudel" och jag är stolt över det.
Mia och Zeke

Anonym sa...

Har läst igenom stora delar av din blogg, fantastik, fantastisk pojke du har..............