fredag 28 augusti 2009

Houston, we have a problem


Äntligen är Fuglesang i rymden! Har ni också en matte som är tokig i flygplan, raketer och astronauter? Det är så vackert, häftigt, sexigt, säger hon. Att titta på en raketuppskjutning är nästan lika skönt som ... NEJ, CUT!!!

Nåja, äntligen får vi sova på mornarna. Det var lite för många försök denna gång, tycker jag. Ack, min skönhetssömn, min skönhetssömn.

Men Houston, nu är det så att vi faktiskt har ett problem. Det gäller inte bränsleventiler eller åskväder utan det här yrvädret:

Vecka 42 åker hussehusse och mattematte bort. Matte kan omöjligt ta ledigt från jobbet. Jag och Drutt har alltså ingen dagmatte eller daghusse den veckan. Jo, jag har. Av alla på min kölista har jag valt att åka till hussehusses och min kompis Lasse. Jag ska få följa med honom till jobbet på dagarna. Men Drutt? Grabben skulle ha varit på hunddagis men det går inte nu när han måste ta det lugnt på grund av sin skada. Är det någon där ute som kan passa Drutt på dagarna den veckan? Han får bara gå korta promenader, han slåss med hanhundar och äter katter till frukost men kan vara väldigt gullig. Faktiskt. Ersättning för eventuella skador utgår.

Är det någon som vill och kan passa Drutt den veckan men bor långt ifrån oss får ni förstås hemskt gärna ha honom över natten. Han är en perfekt sängvärmare.

Tillbaka till rymden. Här kommer lite kuriosa:

"Houston, we have a problem" är egentligen ett felcitat. Apollo 13 var den tredje raketuppskjutningen med syfte att landa på månen i Apolloprogrammet. Efter 55 timmar i rymden exploderade en syretank. Piloten Swigert rapporterade "Okay, Houston, we've had a problem here" och när markkontrollen frågade vad han sa, upprepade befälhavaren Lovell med de klassiska orden "Houston, we've had a problem". Senare har detta felaktigt ändrats till "Houston, we have a problem". Månfärden avbröts och det primära målet blev i stället att få besättningen levande tillbaka till jorden, något man också lyckades med.(Källa: Wikipedia)

torsdag 27 augusti 2009

Målet nära


Hurra, tack vare er trogna bloggläsare, pudelägare och andra är nu insamlingen "Bragdhundhusse 2008" uppe i 9 100 kr!

Insamlingen "Bragdhundhusse 2008" startades den 2 december 2008 av Fru G efter det att Svenska kennelklubben utsett mig och Drutt till Årets bragdhundar 2008. Målet var att samla in 10 000 kr till Barncancerfonden under ett år. Vi är snart där!

Jag vill också berätta att vi fortfarande ibland får brev från Barncancerfonden där det står att fonden har tagit mot gåvor till minne av David, husse till Edison och Drutt, bragdhundar 2008. Det är alltså gåvor som ges utöver insamlingen.

Tack alla givare och tack Fru G, som vi faktiskt aldrig har träffat. Nej, vi vet inte ens vem hon är. Vi vet bara att hon är en människa med ett stort hjärta, precis som ni kära bloggläsare. Dessutom har hon pudlar. Förstås!

måndag 24 augusti 2009

En gammal själ

Ur "Maskarna på Carmine Street" av Håkan Nesser, 2009

Jag vet att jag som tonåring läste en bok om en mycket gammal själ som skickades ner till jorden för en sista gång, trots att den bara hade ett mycket litet antal år kvar, trots att den måste ta med sig ett barn tillbaka till himlen - men själen bad envetet om att ändå få göra en sista resa och till slut gick Vår Herre med på saken. Att sprida lycka och glädje under en begränsad tid måste ju ändå vara bättre än att inte sprida det överhuvudtaget.

söndag 23 augusti 2009

Dagens tips 2

"Hur f-n ska jag få hunden att skita i en sån här?", sade en bekant när han, som en liten pik, fick en rulle hundbajspåsar av sin dotter.

Drutt har ett tips till honom och alla andra hundägare med bajspåseproblem:

1. Lägg lite hundgodis och en bajspåse i samma ficka på dina jeans. Töm inte fickan efter promenaden.

2. Byt om till ridbyxor och häng jeansen över en stol i sovrummet.

3. Lämna hunden - i det här fallet Drutt - ensam hemma.

4. Voilà!

På morgonpromenaden dagen därpå kommer din hunds bajs att komma ut - i bajspåsen! Bara att lyfta upp och kasta i närmaste bajstunna!
(Varning! En biverkan är att fickan på dina jeans är söndertuggad.)



torsdag 20 augusti 2009

Övervikt

Ur dagboken februari 2008

"Mamma. Du inser inte din storhet."
"Tack David, det var fint sagt."
"Åh dummer. Du ... sitter ... på ... min ... FOT!"

måndag 17 augusti 2009

Balkongblues


"Jag kan aldrig bli lycklig", sade matte.

Hon och några tanter satt på balkongen. Som vanligt låg jag bredvid och lyssnade på deras samtal.

"Jo, det tror jag att du kan", sade en tant. "Du kan få uppleva saker som gör dig lycklig!"

Matte blev tyst.

Jag förstod vad hon menade.

Jag kan vara glad, få pudelfnatt, men jag kommer aldrig att kunna beskriva mig som lycklig. Inom mig kommer det alltid att finnas ett stort hål av sorg.

"Nej, jag har lärt mig att lycka är ett inre tillstånd", sade matte. "Tyvärr lärde jag mig det för sent och till ett alldeles för högt pris. Jag vet nu att det är en livslögn att yttre ting och händelser kan framkalla lycka."

"Jag kan skratta, njuta och känna harmoni", fortsatte matte, "men lycklig kan jag aldrig bli. Mitt inre är för evigt trasigt."

Jag klättrade upp i mattes knä och gav henne en puss. "Jag förstår", ville jag säga.

"Det paradoxala är att jag har blivit lugnare. Jag behöver inte längre jaga efter lyckan. Livet känns tomt och ibland helt värdelöst men då får det vara så."

söndag 16 augusti 2009

Danskurs

Ända sedan Let's Dance har Drutt och jag velat gå en danskurs. Men nej då. "Aldrig", sade matte. "Vill jag fara runt och svettas gör jag det hos Friskis & Svettis där jag slipper bekymra mig om rinnande mascara och får svettas hur mycket jag vill."

Torrboll! Hon är nog rädd för killbaciller.

Gissa då om vi blev glada när det i fredags kväll ringde på dörren hos mattematte och hussehusse:

"Hej, jag heter Dimma och är en storpudelflicka. Jag hörde att ni vill lära er dansa!"

Yippie!!!

Drutt var först ut och han levde verkligen upp till sitt riktiga namn Gene Kelly.



Efter ett tag fick Drutt vila - medelst fasthållning - för att inte hans skada skulle förvärras. Då bjöd jag upp!



Men hallå! Är du redan trött? Kom igen då! Vi vill dansa mer!

torsdag 13 augusti 2009

Vykort


Gissa var matte har varit!

Tack Cathrin för korten!

torsdag 6 augusti 2009

Hörs och syns!

Ibland när K-J har jobbat natt kommer han och sover hos oss. Om han sover i Agnes rum är det ok. Det är ingenting ovanligt att den dörren är stängd halva dagarna. Men i dag sov han i min lilla husses rum. Jag tycker inte om att den dörren är stängd! Först krafsade jag på dörren för att han skulle öppna, sedan gav jag mig på handtaget. Matte motade bort mig men då bytte jag bara taktik. Med några väl valda "VOFF!" kunde jag väl få K-J att öppna dörren?

Till slut blev jag skickad till hussehusse och mattematte. Jag fick en dag på sjön med dem. Härligt, även om jag bara badar medelst iknuffning. Taskmörtar!

På kvällen kom Drutt till mattematte och hussehusse. Han var superkaxig. Han hade varit på hundsim och fått så mycket beröm.

"Det du Edison, Drutt har upptäckt att han är en vattenapportör!" sade matte.

Jag beklagade mig för min kompis Truls och vi retade Drutt ett tag: "Beissmüller, ha ha, Drutt Tarzan Beissmüller!"

Tack för alla lästips förresten. Nu kan matte hålla sig lugn. Dessutom åker hon bort ett tag nu. Vi flyttar till mattematte och hussehusse. Ja!!! Glass!!!

Vi hörs och syns!

lördag 1 augusti 2009

Semester och lästips


Semester!
Drutt ska kureras och jag ska ... FOSTRAS! Jag måste minsann sluta knycka saker. Jag måste minsann komma på alla inkallningar. Dessutom ska jag träna agility som Drutts stand-in. Snälla ni, ge matte lite lästips så hon håller sig lugn!

Om ni delar med er av era lästips hämtar jag några ur mattes läsdagbok:

Den utstötte av Sadie Jones, en hyllad debutroman som verkligen lever upp till sitt rykte. Den handlar om lille underbara Lewis som är med om ett stort trauma men inte får det stöd han behöver. Istället blir han missuppfattad och förskjuten. Men det är en fantastisk kille med en obändig styrka. I Svenska Dagbladets recension av Den utstötte skrivs att boken visar hur man skapar ett monster men det tycker jag är fel. Lewis är aldrig ett monster. Däremot är jag mer tveksam beträffande Kevin i boken Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver. Kevin mördar flera av sina klasskamrater i en s.k. skolmassaker och boken beskriver hans mammas tankar. Den är mycket finare att läsa än vad man kan tro. Vill man ha lite lättare läsning kan man istället läsa Lionel Shrivers senaste bok Dagen efter. Omslaget för tankarna till tantsnusk men låt er inte luras av det.

När jag ändå är i farten måste jag nämna några böcker som i alla fall kunde få min matte att glömma allt vad hundträning är:

Sorgesång av Siri Hustvedt och Mannen i mörkret av Paul Auster.
Försoning av Ian McEwan och Mot fyren av Virginia Woolf.
Och ... nej, jag kan hålla på länge.

Som sagt, dela med er av era lästips! Allt mottas med stor tacksamhet! Alla ämnen är intressanta. Vilken är er bästa sommarbok?

Själv ska jag kasta mig över Hypnotisören. Jag måste se om det är jag som är Lars Kepler. Tänk er rubrikerna:

Lars Kepler - en pudel! Sir Edison träder fram!

Matte tror att det är Bengt Ohlsson som skrivit Hypnotisören så vad förvånad hon skulle bli om pengar började rasa in efter denna superhypade (nytt modeord i Kepler-debatten) bok.